Aracın Yol Tutuşu Nasıl Arttırılır

Yayınlanma Tarihi: 11/07/2019
Yol Tutuşu Nedir?
 
Yol tutuşu, adından da kolayca anlaşılabileceği gibi aracın yolu tutmasıdır. Araç yolu ne kadar sağlıklı tutarsa yolcular da o kadar güvenli ve konforlu bir seyahat deneyimi yaşarlar. Aracın Güzel yol tutuşuna sahip olabilmesi için gerekli hususlar merkezkaç kuvvetine karşı direnen sürtünme kuvvetinden faydalanılmasıyla mümkündür. Yol tutuşu iyi araçlarda hem güvenlik hem de konfor en üst düzeydedir.




 
Yol Tutuşunu Neler Etkiler?  Yol Tutuşu Nasıl Arttırılabilir ?
 
Arabanın Aerodinamik Özelliği
 
Havanın kuvvetsel etkilerini inceleyen bir bilim dalı olan aerodinamik, otomobillerde hem motorun gücünü arttırmak hem de hava direncinden kaynaklanan kayıpları azaltmak için kullanılır. Araçlar ne kadar hızlanırlarsa hava direncine o kadar maruz kalırlar. Aracın aerodinamik özelliğinin iyi olması da hava direncine karşı koyabilmesi anlamına gelir. Aerodinamik direncin bu açıdan yol tutuşuyla doğrudan ilgisi vardır. Kiralayacağımız ya da satın alacağımız bir araçta Auerodinamik özelliğini araştırmak faydalı olacaktır.
 
Şasi Burulma Direnci
 
Arabanın şasisinin (karoserin üzerine oturtulduğu iskelet) virajlardaki merkezkaç kuvvetine gösterdiği dirençtir. Şasi fazla burulursa lastik ve süspansiyon sistemi işlevini tam olarak yerine getiremez ve aracın yol tutuş performansı düşer. Bu nedenle yolu güzel tutan bir araç için şasi buğrulma direnci en üst seviyede olmalıdır.
 
Arabanın Ağırlık Merkezi
 
Arabanın ağırlık merkezi yere yakın olduğunda altına giren hava miktarı azalacağından yol tutuşu artar. Araç yola daha güvenle tutunur ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşatır. Ağırlık merkezi aşağıda olan bir araba, yukarıda olan bir arabaya göre daha az yana yatar. Ve virajlara girmek çok daha fazla kolaylaşır.
 
Lastikler
 
Lastiklerin özellikleri ve ölçüleri her araçta farklılık gösterir. Yumuşak hamurlu oto lastikleri, yol tutuşunu güvenli hale getirir. Spor araçlarda ise geniş tabanlı ve dar yanaklı lastikler yol tutuşunu arttırır. Güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi için lastiklerimizi aracımıza binmeden önce kesinlikle kontrol etmeli ve lastik hava basınçlarını periyodik olarak takip etmeliyiz. 

Lastik konusu Aracın yol tutuşunda en önemli hususlardan birisidir aracı yol ile buluşturan en önemli parçalardan birisi olan lastik her 20 bin KM'de bir yıpranmaması için ön ve arka şeklinde takım olarak değiştirilmeli aynı zamanda Yaz ve kış lastikleri zamanında güvenli bir sürüş için takip edilmelidir.
 
Doğru lastik seçiminin yanında lastiklerin rot balans ayarlarının yapılmış olması da yol tutuşunu çok önemli ölçüde arttırır. Aracınızın sağa ya da sola çekmesini engeller. Rot balans sizi ve aracınızın lastiğinizi koruduğunu gibi cebinizi de korur.
 
Süspansiyon Sistemi
 
Süspansiyon sistemi, virajdayken lastikleri yola iyice bastırarak yol tutuş performansını arttırır. Yol tutuşunu arttırmak için araçlara spor yay (spor süspansiyon) takılır. Bunlar arazi ve asfalt yollar için farklılık gösterir. Asfalt zemin için aracı yere yaklaştıran, toprak zemin için ise aracı havaya kaldıran spor süspansiyon seçilmelidir.
 
Sert süspansiyonlar ise aracın ağırlığından etkilenmeyeceğinden lastiklerin işlevlerini arttırır. Kasislerden ve çukurlardan geçerken sizlere rahatsızlık vereceği gibi alttakımda da maddi zararlara yol açabilir. 
 
Elektronik Sürüş Destek (ESP) Sistemleri
 
Son yıllarda üretilen otomobillerde elektronik sistemler sıklıkla kullanılmakta. Bu sistemler, sensörler aracılığıyla anlık olarak sürüşlerle ilgili bilgi toplar, sürüşü değerlendirir, gerekli durumlarda otomatik olarak devreye girerek fonksiyonları yerine getirir. ESP sistemlerinin gelişmiş olması, otomobil yol tutuş performansının artmasında önemli ölçüde etkilidir.
 
Tüm bunların yanında kule gergisi takmak da aracın yol tutuş performansını arttırır. Kule gergisi, amortisör kulelerini karşılıklı olarak tek parça halinde bir araya getirmek için kullanılır. Sert girilen virajlarda zamanla amortisör kulelerinde esneme olur. Bu esnemeler de yol tutuşunu düşürür. Kule gergileri, esnemeleri azaltmak için kullanılır.





 
Yol tutuşu en iyi arabalar, genel olarak yukarıda bahsedilen özelliklere sahiptir. Aracınızın yolu tutmasından emin olmak için en önemli hususlardan biri olan lastiklerinize özenle bakmanızı tavsiye ederiz.

İzmir ,  Araç Kiralama

Adres: İsmetpaşa Mahallesi, 161. Sk. No:15, 35680 Foça/İzmir

E-mail: info@ensarrentacar.com

Telefon: 0554 911 63 98

Çalışma Saatleri: 365 gün 24 saat

 

 

Son Haberler

Ensar Car 2 - İkinci Elde Güven

ENSAR CAR  2 - İKİNCİ ELDE GÜVEN   Müşterilerimize en kaliteli hizmeti sunabilmek, en güvenl...

Devamını oku

RENT A CAR KASKO

Rent A Car Kaskosu Hakkında Merak Edilen Her şey Toplumumuz da sıkça merak edilen Rent A Car kaskosu hakkında ...

Devamını oku

2021 YILI TRAFİK CEZALARI

2021 Yılı Trafik Cezaları Ne Kadar?       1 Ocak 2020 tarihi itibariyle geçerli olacak ye...

Devamını oku

Aracın Yol Tutuşu Nasıl Arttırılır

Yol Tutuşu Nedir?   Yol tutuşu, adından da kolayca anlaşılabileceği gibi aracın yolu tutmasıdır. Araç yol...

Devamını oku

Araç İkaz Lambaları Hakkında Bilgi

Araçlarda ki İkaz Lambaları Hakkında Bilgi    Aracınız size önemli bir şey anlatmak istiyor olab...

Devamını oku

ARAÇ FİLOSU En uygun fiyatlarla en kaliteli araç kiralama hizmeti!

ÜYELİK İŞLEMLERİ Hemen ücretsiz üye olun, rezervasyon takibini kolayca yapın!

EKSTRA SEÇENEKLER Rezervasyonun ekstraları ile sürüşünüzü kolay ve güvenli yapın!

BİZE ULAŞIN Her türlü soru ve sorununuz için bize hemen ulaşabilirsiniz!

https://www.ensarrentacar.com/ © 2024 - Tüm Hakları Saklıdır -